Ahmet Öksüz: Sürdürülebilirlik İçin Markalar ve Üreticiler Birlikte Çalışmalı
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, beşinci kez düzenlenen Sustainability Talks İstanbul etkinliğinde markaların sürdürülebilirliği daha çok üreticilerin omuzlarına yüklediğini vurguladı. Öksüz, ürün iadeleri ve redleri konusunda üreticilerin sıkıntı yaşadığını belirterek, gerçek anlamda sürdürülebilir ürünlerin tüketiciler ve markalar tarafından desteklenmesi gerektiğini söyledi. Ürün iadelerinin karbon ayak izi açısından ciddi boyutlara ulaşabileceğine dikkat çeken Öksüz, markaların sürdürülebilirlik konusunda daha fazla sorumluluk alması gerektiğini ifade etti.
Sustainability Talks İstanbul etkinliği, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB)’nin stratejik ortaklığı ve Orbit Consulting – Kipaş Holding iş birliğiyle gerçekleştirildi. Textil sektörünün önemli isimlerini bir araya getiren etkinlik, sektördeki sürdürülebilirlik ve inovasyon konularını ele aldı. Hilton İstanbul Bomonti’de düzenlenen etkinlikte sektör liderleri, yenilikçi fikirler ve sürdürülebilir çözümler üzerine konuştular.
Ahmet Öksüz: Tekstil Sektörü Küresel Anlamda Önemli Bir Rol Oynamakta
İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, tekstil sektörünün ekonomik büyüklüğü ve çevresel etkileriyle küresel bir öneme sahip olduğunu belirtti. Her yıl tüketilen tekstil-hazır giyim ürünü miktarının arttığını ve bunun çevreye olumsuz etkiler yarattığını vurgulayan Öksüz, sektörde atık yönetimine daha fazla önem verilmesi gerektiğini söyledi. Moda endüstrisinin küresel karbon emisyonlarının yüzde 10’undan sorumlu olduğunu hatırlatan Öksüz, geri dönüştürülen elyaf oranının yetersiz olduğunu ve bu konuda adımlar atılması gerektiğini belirtti.
Ahmet Öksüz ayrıca, markaların üreticilere sürdürülebilirlik konusunda daha fazla destek olması gerektiğini ve üretim süreçlerinde yaşanan tüylenme gibi sorunların dengeyi bozabileceğini ifade etti. Sertifikasyon süreçlerinin karmaşıklığına dikkat çeken Öksüz, sektörde yaşanan bazı örnekleri paylaşarak, ufak farklılıklar nedeniyle yaşanan iadelerin emisyon sorununa da yol açabileceğini belirtti.
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, sektörde yaşanan sorunlara dikkat çekerek, sürdürülebilirlik konusunda markaların ve üreticilerin iş birliği yapması gerektiğini vurguladı. Öksüz, gelecek için daha sürdürülebilir tekstil üretim süreçleri üzerine çalışılması gerektiğini belirtti.
Ürün İadeleri ve Emisyon Sorunlarına Dikkat Çeken Ahmet Öksüz
Ahmet Öksüz, lot farkı ve ürün iadeleri konusunda da uyarılarda bulunarak, sürdürülebilirlik anlamında herkesin sorumluluk alması gerektiğini belirtti. Ürün iadelerindeki emisyon sorunlarına dikkat çeken Öksüz, sürdürülebilirlik konusunda daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini ifade etti. Gelecek için daha yeşil bir tekstil endüstrisi için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini söyleyen Öksüz, sektörün geleceği için ortak bir vizyon oluşturulması gerektiğini vurguladı.
5. Sustainability Talks İstanbul etkinliğinde sektörün önde gelen isimleri geleceğe dair değerlendirmelerde bulundular. Avrupa İklim Paktı Elçisi Marwa Zamaray, Cardiff Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Hakan Karaosman, Urban Outfitters Satın Alma ve Kaynak Kıdemli Müdürü Cherie Nelson ve Lacoste Araştırma ve Geliştirme Yenilikleri Başkan Yardımcısı Patrick Vignal gibi isimlerin katıldığı panellerde sektörün geleceği tartışıldı.