Eski Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu’nun Akif Beki’ye açtığı tazminat davası reddedildi

T24 Ankara

Eski Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, AKP milletvekili Adil Karaismailoğlu’nun, Karar gazetesi yazarı Akif Beki aleyhine, bir ihale yolsuzluğu iddiası ile ilgili olarak kaleme aldığı, “Daha ne olacaktı AK Partili kardeşim” başlıklı köşe yazısı nedeniyle açtığı 250 bin liralık tazminat davası reddedildi. Beki yazısında, “Hangisi doğru, hangisi yanlış? Aslı astarı ne? Muhafazakâr medyada okuyor musunuz hiç bu haberleri?” diye sormuştu.

Karar yazarı Akif Beki, “Daha ne olacaktı AK Partili kardeşim” başlıklı köşe yazısında Karaismailoğlu ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bir ihalesi ile ilgili olarak başka bir yayın organında çıkan haberin başlığına yer vermiş ve “Hangisi doğru, hangisi yanlış? Aslı astarı ne? Muhafazakâr medyada okuyor musunuz hiç bu haberleri?” sorusunu yöneltmişti. Dönemin Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, Beki’nin bu sorusuna tekzip ve davayla karşılık vermiş, Beki aleyhine 250 bin TL’lik tazminat davası açmıştı. Karaismailoğlu’nun avukatı, dava dilekçesinde, yazıdaki ifadelerin yalan ve iftira niteliğinde olduğunu savunmuştu. Gazeteye gönderilen ihtarnamede de “yalan ve ahlaksız bir iftiranın söz konusu olduğu”, “AK Parti davasına hakareti gerekçe yapan hezeyanları reddettikleri”, “basiretli bir gazetecinin kulaktan kulağa taşınan iftiraları köşesine taşımayacağı” gibi ifadeler kullanılmıştı.

“Yurttaşlık bilincinin gereği”

Beki’nin avukatları Aslı Kazan ve Serdar Laçin ise cevap dilekçelerinde, yazıda son derece haklı sorular yöneltildiğini belirterek, müvekkillerinin uzun bir süredir devam eden usulsüz ihale haberlerine ilişkin tartışmalara yönelik yanıtlar aradığını ve bir gazeteci olarak bu sorulara yanıt ararken son derece dikkatli bir dil kullandığını ifade etmişti. Beki’nin, işin aslını açıklamaları için ilgililere çağrı yaptığı vurgulanan cevap dilekçesinde, “bu soruları sormanın sadece bir gazetecilik görevi değil yurttaşlık bilincinin gereği olduğu” belirtilmişti.

“İhale Karaismailoğlu’nun mesai arkadaşına verildi”

Dava dilekçesinde yazının “iftira, yalan ve hakaretten ibaret” olduğunun iddia edildiğine atıfta bulunulan cevap dilekçesinde, şöyle denilmişti:

“Müvekkilimize ait eser, haber yazısı değil, bir köşe yazısıdır. İhale usulsüzlüklerine ilişkin uzun süredir devam eden iddia, tartışma ve haberlere eleştirel bir açıdan yaklaşmakta, bazı medya organlarının bu konulara ilgisiz kalmasını gündeme getirmekte, sorgulamakta ve yorumlamaktadır. Davacı Karaismailoğlu, usulsüz ihale iddialarında adı geçen isimlerden biridir. Gerçekten, Bartın çevreyolunun ilk 12 kilometresinin yapımını içeren bir ihalenin bakanın yakın dostu ve AKP döneminde kendisi gibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcılığı yapmış eski mesai arkadaşı Muzaffer Hacımustafaoğlu’na verildiği haberleri basına yansımıştır. (…) Müvekkilimiz, kamuoyunun gündemine gelmiş bu iddiayı, yazısının bütünlüğü içerisinde, yolsuzluk haberlerine ilişkin duyarsızlığı vurgularken, diğer başka haberlerle birlikte isim belirtmeden, üstü kapalı ve tırnak içinde aktarmış ve muhataplarına bir soru yöneltilmiştir. Hukuka uygunluk nedenlerinin tamamını taşıyan bu yazıya karşı açılan haksız ve hukuka aykırı işbu davanın reddedilmesi gerekir.”

Dava reddedildi

Davanın 2. celsesi İstanbul 34. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya Karaismailoğlu’nun avukatları ile Beki’nin avukatları Aslı Kazan ve Serdar Laçin katıldı. Mahkeme, usul işlemlerinin tamamlanmasının ardından sözlü yargılamaya geçerek avukatların beyanını aldı. Karaismailoğlu’nun avukatları davanın kabulünü talep ederken, Beki’nin avukatları Kazan ve Laçin davanın reddini talep etti. Daha sonra kararını açıklayan mahkeme hakimi, davanın reddine hükmetti.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir