Son Dakika | İstanbul’da deprem | Bursa sallandı, son depremler listesi… Peş peşe artçılar

AFAD, merkez üssü Marmara Denizi Gemlik Körfezi olan 5,1 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi.

Bursa’nın Mudanya ilçesinin 4,73 kilometre açığındaki sarsıntının, deniz yüzeyinin yaklaşık 8,98 kilometre derinliğinde oluştuğu belirlendi.

Öte yandan aynı yerde saat 10.45’te 4,5 büyüklüğünde bir deprem daha kaydedildi.

Deprem 10.42’de telefonlara gelen uyarı ile de kaydedildi.

KANDİLLİ VERİLERİ ŞÖYLE:

KUMYAKA-MUDANYA
04.12.2023, 10:42:20 TSİ
Büyüklük: 4.9
Derinlik: 5.4 km

BAKAN YERLİKAYA’DAN İLK TEPKİ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya:

#Marmara Denizi #Gemlik Açıklarında , büyüklüğünde meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen depremde, başta AFAD olmak üzere ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha tarama çalışmaları için bölgeye sevk edilmiştir. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun.

EKREM İMAMOĞLU’NDAN İLK AÇIKLAMA

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İstanbul’da da hissesilen Gemlik merkezli 5.1 büyüklüğündeki depremden etkilenen tüm illerimize geçmiş olsun. İstanbul’da şu ana kadar bize ulaşan olumsuz bir durum söz konusu değil, takip ediyoruz.” dedi.

İstanbul Valisi Davut Gül, “Deprem ilimizde de hissedildi. Çok şükür şimdilik bize ulaşan bir ihbar yok. Tarama çalışmaları devam ediyor. Geçmiş olsun, Rabbim milletimizi her türlü kaza beladan muhafaza etsin… #İstanbul” dedi.

Depremin merkez üssü olan Bursa’nın Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Sorun yok ama vatandaşlar panik oldu” ifadelerini kullandı.

SGK UZMANI DEPREME CANLI YAYINDA YAKALANDI

Deprem, İstanbul’da ve çevre illerde de hissedilirken SGK Uzmanı Özgür Erdursun depreme canlı yayında yakalandı.

5.1 DEPREMİNDEN SONRA 3 DEPREM DAHA

İstanbul’da da hissedilen depremin ardından 3 farklı deprem daha meydana geldi.

AFAD: “OLUMSUZ BİR DURUMB ULUNMAMAKTADIR”

AFAD’tan yapılan son açıklamada, depremin ardından olumsuz herhangi bir durumun meydana gelmediğini aktardı.

BURSA VALİSİ: OLUMSUZ BİR DURUM YOK

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, AA muhabirine, deprem nedeniyle ilgili ekipleri sahada tarama faaliyetleri için hızlıca görevlendirdiklerini belirterek “Şu ana kadar Mudanya ve Gemlik de dahil olmak üzere bize gelen herhangi bir olumsuzluk yok. İhbar da söz konusu değil. Ekiplerimiz sahada.” bilgisini verdi.

“GEREKLİ ÇALIŞMALAR YAPILIYOR”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan Marmara Denizi’ndeki depreme ilişkin açıklama:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Marmara Denizi Gemlik Körfezi’nde meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki depreme ilişkin ilgili kurumların sahada gerekli çalışmaları sürdürdüğünü bildirdi.

Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Depremlerden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İlgili kurumlarımız, sahada gerekli çalışmaları sürdürmektedir. Rabbim ülkemizi her türlü afetten korusun.” ifadelerini kullandı.

AHMET ERCAN ODATV’YE ANLATTI

Depremin ardından Odatv’ye açıklamada bulunan Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, yaşanan depremin Marmara’da bulunan fay hatlarının güney kolunda olduğunu belirterek “Beklenen İstanbul depreminin bir öncüsü diyemeyiz” ifadelerini kullandı.

Depremin gerçekleştiği kolda yaklaşık 6.4 büyüklüğünde bir deprem beklentilerinin olduğunu söyleyen Ercan, “Bu bölgede 6.4 büyüklüğünde bir deprem beklentisi vardı. 5.1 oldu. Artçı olarak da 4.5 büyüklüğünde bir deprem yaşandı. Bunlar yıkıcı etkileri olan depremler değildir. Ancak sığ bir alanda gerçekleştiği için ve bölgede çok fazla yerleşim alanı olduğu için bu şekilde hissedildi deprem” diye konuştu.

ARTÇILAR 2 HAFTAYA KADAR DEVAM EDEBİLİR

Ahmet Ercan ayrıca yaşanan depremin artçılarının yaklaşık 2 hafta kadar sürebileceğini de belirtti.

BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİNİ TETİKLER Mİ

Marmara’da peş peşe yaşanan depremler vatandaşları “Büyük İstanbul depremini tetikler mi?” diye korkuttu. Depremlerin ardından uzman isimlerden açıklamalar gelmeye başladı.

Prof. Dr. Şükrü Ersoy, meydana gelen bu depremin beklenen Marmara depremi olmadığını bu depremin güneyde gerçekleşen bir deprem olduğunu dile getirdi.

CNN TÜRK Deprem Danışmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy canlı yayında Kaan Temeltaş’a yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

“Öncelikle geçmiş olsun. Kuzeyde beklediğimiz kuzey kolu üzerinde bir deprem değil. Büyük Marmara depremi üzerine gelecek bir deprem değil. Gemlik’ten geçen İznik Gölü’nün üzerinden geçen bir fay zonu daha var. Yine bu da Kuzey Anadolu fay zonu üzerinde. Buradaki depremler de büyük depremler üretebilir.”

“Bu depreme şu aşamada öncü bir deprem deme şansımız şu anda yok” diyen Ersoy, sosyal medyada ‘Daha büyük bir deprem bekleniyor’ görüşünün yayılmasının doğru olmadığını duyurdu.

DOĞAN KALAFAT: BU BİR ANA DEPREM

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat da “Deprem saat 10.42’de oldu. Aletsel büyüklüğü 5.1. Lokal bir deprem bu. Ana deprem olarak değerlendiriyoruz. Bu depremin artçıları da var. Sürüyor bunlar” dedi.

Prof. Dr. Okan Tüysüz, NTV canlı yayınında depreme ilişkin yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Bir tanesi Düzce Adapazarı Gölcük’ten geçer ve bizim üzerinde büyük deprem beklediğimiz Marmara Denizi içerisinde Saros Körfezi’ne kadar uzanır. Bu aşağı yukarı 250-300 yılda bir deprem üreten bir faydır. Bunun üzerinde İstanbul’da yıllardır konuştuğumuz depremin olmasını bekliyoruz. İkinci kol ise Pamukova İznik Gölü güneyinden geçer Gemlik Körfezi’nin içine girer, denizin içinden devam ettikten sonra Bandırma’dan Edremit Körfezi’ne kadar uzanır. Ama bunun üzerinde büyük depremler çok uzun aralıklarla meydana gelirler. Bu kolun en son ne zaman kırıldığı tartışmalıdır. O nedenle Gemlik Körfezi’nin içerisinde geldiğinde de birkaç dallara ayrılır. O nedenle hangi fayın kırıldığı hangi kolun bu depremi ürettiğini yeterince şu anda bilmiyoruz. Onu anladıktan sonra daha iyi bir yorum yapma şansımız olacaktır. 5.2 ise deprem boyutu, 4.5’e varabilecek artçılar olabilir.”

KANDİLLİ DEPREM LİSTESİ

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü verilerine göre Türkiye’de kaydedilen son depremlere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

TIKLAYINIZ

AFAD’DAN SON DEPREMLER

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın Türkiye’deki son depremleri listelediği siteye de aşağından ulaşabilirsiniz.

TIKLAYINIZ

GOOGLE DEPREMM UYARI SİSTEMİ NASIL AKTİFLEŞTİRİLİR

Deprem Android işletim sistemi olan cep telefonlarına bir dakika önce bildirildi.

Bu durum, Google Android Deprem Uyarı Sistemi sayesinde gerçekleşti. Android Deprem Uyarı Sistemi, Android telefonların çoğunda bulunan ivmeölçerleri kullanarak sarsıntıyı algılıyor ve bölgede bulunan Android işletim sistemli cep telefonu kullanıcılarına gönderiyor.

Sistem, 4.5 ve üzeri büyüklükteki depremler için depremin şiddetine ve yoğunluğuna bağlı olarak “Farkında Ol” ve “Harekete Geç” olmak üzere iki tür uyarı gönderiyor. Android Deprem Uyarı Sistemi, telefonun mevcut teknolojisinden faydalanıyor, cihaz konumu ve “Deprem Uyarıları” açık olan tüm Android OS 5.0 ve üzeri tüm telefonlarda çalışıyor. Erken deprem uyarıları almak istemeyen kullanıcılar, cihaz ayarlarından “Deprem Uyarıları” seçeneğini devre dışı bırakabiliyor.

KULLANILDIĞI ÜLKELER
Google, bu sistemi Türkiye’de de kullanıma sundu. Türkiye’nin dışında Filipinler, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan’da da Android deprem uyarı sistemini bir süredir kullanabiliyor.

NASIL AÇILIR?
Bu sistemi kullanıma açmak için telefonunuzun ayarlar bölümüne gelin. Arama alanına “konum” yazarak, bu sekmeyi açın.

Konum > Gelişmiş > Deprem Uyarıları’na dokunun.

Açılan ekranda, “Deprem Uyarıları” ekranına basınız. Eğer açık ise deprem uyarıları kullanıma açık anlamına geliyor. Aktif değilse bu ekran aracılığıyla aktif hale getirebilirsiniz.

Ayrıntılar geliyor…

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir